Stress en Immuunsysteem

Stress beïnvloedt ons lichaam en onze geest op allerlei, vaak negatieve, manieren. Leer hoe je beter met stress om kunt gaan en dit mogelijk zelfs kunt voorkomen.

Je ontkomt er niet aan in de huidige maatschappij: stress. Ieder mens maakt moeilijke tijden mee en voor sommigen van ons is het ervaren van stress zelfs de norm. Stress is een zeer reële aandoening die ons op verschillende manieren negatief beïnvloedt. En hoewel de een hier mogelijk beter mee om gaat dan de ander, zal het je op de een of andere manier nog steeds beïnvloeden.

Voor sommige mensen kan stress het gevolg zijn van een bijzonder moeilijke tijd op het werk — een moeilijke baas of collega, veeleisende klanten enz., terwijl anderen stress kunnen ervaren als gevolg van persoonlijke omstandigheden of financiële problemen. Bij piercings, denk je misschien niet direct dat stress effect kan hebben op de genezing ervan, omdat stress psychologisch is en piercings fysiek zijn, maar in feite kan stress een aantal vergaande gevolgen hebben voor je algehele gezondheid en dus ook het genezingsproces beïnvloeden. Als je de laatste tijd last hebt van stress en net een nieuwe piercing hebt laten zetten, of als je overweegt om in de nabije toekomst een nieuwe piercing te nemen, neem dan even de tijd om te lezen op welke manieren stress je piercing kan beïnvloeden.

Begin jaren tachtig waren psycholoog Janice Kiecolt-Glaser, phD en immunoloog Ronald Glaser, phD, van het Ohio State University College of Medicine, geïntrigeerd door dierstudies die stress en infectie met elkaar in verband brachten. Van 1982 tot 1992 bestudeerden deze pionieronderzoekers medische studenten. Ze ontdekten onder meer dat de immuniteit van de studenten elk jaar daalde onder de simpele stress van de driedaagse examenperiode. Testpersonen hadden minder natural killer-cellen, die tumoren en virale infecties bestrijden. Ze stopten bijna met het produceren van immuniteitsversterkend gamma-interferon en infectiebestrijdende T-cellen reageerden slechts zwak op reageerbuis stimulatie.

Die bevindingen openden de sluizen van onderzoek. In 2004 hadden Suzanne Segerstrom, phD, van de University of Kentucky, en Gregory Miller, phD, van de University of British Columbia, bijna 300 studies over stress en gezondheid om te beoordelen. Bij stress van enige significante duur — van een paar dagen tot een paar maanden of jaren, zoals in het echte leven gebeurt — gingen alle aspecten van immuniteit bergafwaarts. Zo kan langdurige of chronische stress door te veel slijtage het immuunsysteem aantasten.

Zodra je jezelf verwondt, gaat je immuunsysteem aan het werk. Je lichaam is van nature geprogrammeerd om zichzelf te genezen en hoewel piercings vrijwillig en zelfs opzettelijk worden gezet, zijn het nog steeds wonden. De genezing van een piercing verschilt in wezen niet veel van de genezing van andere wonden. Het immuunsysteem speelt een centrale rol bij wondgenezing en stress verandert het vermogen van het immuunsysteem om wonden te genezen. Cortisol, een van de hormonen die erg reageert op stress, is een factor. Door stress veroorzaakte verhogingen van cortisol verstoren de activiteiten die belangrijk zijn voor wondgenezing, waaronder de productie van pro-inflammatoire cytokines op de verwonde plek die belangrijk zijn voor de vroege delen van het genezingsproces.

Daarnaast beïnvloedt stress ook ons gedrag. Wanneer we gestressed zijn, maken we vaak minder weloverwogen keuzes. Denk aan overmatige consumptie van alcohol, roken, ongezond eten, niet sporten, slecht slapen etc. Stress gerelateerd gedrag beïnvloedt je piercings op een negatieve manier en berooft het van de paar elementen die ze nodig hebben om te genezen:

– Tijd
– Zorg en aandacht
– Een gezond immuunsysteem
– Voldoende rust
– Persoonlijke hygiëne

Naast het opvolgen van de nazorg instructies van je piercer is het goed om je stress zo veel mogelijk te beperken of manieren te vinden om te ontspannen.

Meditatie & mindfulness
Begin met wat voor jou goed voelt maar 3 -4 keer per week 10 tot 15 minuten mediteren verlaagt je stress niveau aanzienlijk. Het vermindert de aanmaak van cortisol en vermindert ontstekingen.

Yoga
Het beoefenen van yoga verlaagt ook de stresshormoonspiegels en kalmeert je zenuwstelsel om zo ontstekingen te verminderen. Diepe ademhaling helpt je weerstand tegen infecties te vergroten en doordat je tijdens yoga veel in omgekeerde houdingen staat of zit kan vocht door lymfestelsel circuleren en worden gifstoffen te verwijderd.

Beweging en sport
Bijna elke vorm van beweging helpt. Veel mensen ervaren dat het gebruik van grote spiergroepen op een ritmische, repetitieve manier het beste werkt. Wandelen en hardlopen zijn goede voorbeelden. Zelfs een simpele wandeling van 20 minuten kan de geest zuiveren en stress verminderen. Maar sommige mensen geven de voorkeur aan krachttrainingen. Dezelfde rekoefeningen die je spieren helpen ontspannen na een zware training, zullen ook je geest helpen ontspannen.

Lachen
Lachen vermindert stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. Het komt ook je immuunsysteem ten goede door het aantal en de activiteit van Natural Killer T-cellen te verhogen. Deze cellen vormen de eerste verdedigingslinie tegen virale aanvallen en beschadigde cellen. Vind de humor in dingen en doe mee aan activiteiten die je aan het lachen maken om je immuunsysteem te versterken.

Voeding
Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten (zoals vitamine A, C, E en lycopeen), omega-3-vetzuren en foliumzuur. Antioxidanten bestrijden en neutraliseren vrije radicalen en moleculen die cellen beschadigen. Omega-3-vetzuren (een meervoudig onverzadigd vet) hebben ontstekingsremmende, cardiovasculaire versterkende en immuun-regulerende eigenschappen.

Voeding rijk aan antioxidanten:
pompoen, zoete aardappelen, wortelen, boerenkool, grapefruit, bosbessen, aardbeien, watermeloen, meloen, sinaasappels, paprika’s (rood en groen), tomaten, broccoli, zonnebloempitten, amandelen en olijfolie.

Voeding rijk aan Omega-3 vetzuren:
gemalen lijnzaad, walnoten, sojabonen en pompoenpitten.
Voeding rijk aan Foliumzuur:
donkergroene bladgroenten (raapstelen, mosterd groenten, spinazie, sla, boerenkool, enz.), bonen, peulvruchten, asperges, spruitjes, bieten en okra.

Muziek
Luisteren naar je favoriete muziek is een uitstekende methode om stress te verminderen en angst te verlichten. De juiste muziek kan gevoelens van blijdschap en rust bevorderen. Besteed aandacht aan hoe je je voelt wanneer je een bepaald nummer of muziekgenre hoort en blijf luisteren naar de muziek die een ontspannend effect op je heeft.

Slaap
Voldoende slaap krijgen heeft een directe invloed op je stressniveaus, immuunfunctie en genezing. Een chronisch gebrek aan slaap kan ervoor zorgen dat je je traag, geïrriteerd, vergeetachtig voelt en moeite hebt met concentreren of omgaan met het dagelijkse leven. Slaapverlies op de lange termijn kan ook leiden tot hartaandoeningen, beroertes, hypertensie, depressie en angst. Tijdens je slap voeren je lichaam en immuunsysteem de meeste reparaties en verjonging uit. Streef ernaar om elke nacht 7-8 uur slaap te krijgen. Onthoud dat rust en ontspanning hand in hand gaan.

Positief denken
Optimisme kan de negatieve impact van stress, spanning en angst op je immuunsysteem en welzijn tegengaan. Vaak is het hoe je dingen waarneemt wat bepaalt of je overweldigd raakt, zowel mentaal als fysiek. Door een positieve houding te hebben, het goede te vinden in wat het leven je te bieden heeft en naar de positieve kant van het leven te kijken, vergroot je je vermogen om stress effectief te beheren. Een goede oefening is het bijhouden van een dagboek waarin je elke dag een paar dingen opschrijft waarvoor je dankbaar bent.

Magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal voor het lichaam en een stof die het lichaam helaas niet zelf aanmaakt. Magnesium heeft een kalmerende werking en zorgt voor ontspanning van de spieren, maar ook van de hersenen waardoor je goed kunt slapen. Magnesium wordt het beste opgenomen via de huid.

Hoe meer stress, hoe meer magnesium er wordt verbruikt. Hoe lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger ben je voor stress.

Piercings Works Dode zeezoutkristallen uit de dode zee in Jordanië bevatten een hoge concentratie magnesium. Naast magnesium bevatten de kristallen ook andere mineralen in een lage concentratie die je huid en spieren helpen onderhouden en het genezingsproces bevorderen.

Meer ontspanning
Met ontspanning onderbreekt de stressreactie van het lichaam. Hierdoor krijgt je lichaam de kans om te herstellen. Zorg ervoor dat je momenten inbouwt in je dagelijks leven waarop je niet bezig bent met de dagelijkse taken. Maak tijd voor hobbies en activiteiten die je leuk vindt.

Aphraheals – Piercing Nazorg

Aphraheals Piercing Aftercare

Over de schrijver
Reactie plaatsen